Ingatlan ügylettel kapcsolatos buktatók néhány példával illusztrálva

Ingatlannal kapcsolatban, egy kis körültekintéssel elkerülhetőek azok a helyzetek, amiket a sokszor katasztrofális végkimenetel miatt senki sem szeretne megtapasztalni. Több, mint 15 évnyi ügyvédi praxisom során gyakran megesik, hogy már utólag, a baj megtörténte után keresnek meg. Ezek közül válogattam ki néhány banális esetet, melyek megelőzhetőek lettek volna némi odafigyeléssel vagy előzetes ügyvédi segítséggel.

A foglaló és néhány lehetséges csapda.

Mielőtt bármilyen ingatlant lefoglalóznánk a legelső és legfontosabb lépés az adott ingatlan tulajdoni lapjának ingatlan-nyilvántartásból való lekérése, amely közhitelesen tartalmazza az ingatlan adatait, a tulajdonos, illetve vagyoni értékű jogosult adatait, az esetleges még folyamatban lévő ügyeket, valamint a terheléseket. Ügyelnünk kell arra, hogy kizárólag a bejegyzett tulajdonossal (és ha van, a vagyoni jog jogosultjával együtt) szerződjünk/illetve velük szemben kötelezzük el magunkat (nem örökös, rokon, barát, vagy akár ingatlan-közvetítővel).

Rosszul járt az, aki olyan személlyel szerződött sajtpapíron, aki nem volt tulajdonos – ma még mindig fut a foglalóként átadott pénze után.

Az sem zárult happy enddel, amikor az ügyfél egy ingatlan irodán keresztül foglalózott, ahol csak a tulajdonos adott megbízást az irodának, aki gondolom bemondásra árulta az ingatlant, meg se nézte ki a tulajdonos, esetleg vagyoni jog jogosult. Elkészítettem volna a szerződést természetesen úgy, hogy az ingatlanra bejegyzett haszonélvezeti jog jogosultja is fél volt az eladói pozícióban, azonban kiderült, hogy a haszonélvező (a tulajdonos anyukája) nem akarja eladni az ingatlant, nem is tudta, hogy a fiú árulja.

Több mint kellemetlen, amikor csontvázak buknak ki a szekrényből. Viszont nem mindegy, hogy még az ügylet előtt, vagy csak azt követően derülnek ki a turpisságok.

Családi ház vásárlásnál mindenképpen kérjünk segítséget olyan személytől, aki megfelelő információkat tud adni az adott épület állagáról, műszaki állapotáról, esetleges hibáiról, javítani szükséges elemeiről.

Vevő a birtokbaadást követően tájékoztatott, hogy leszedték a lambériát a szobákban, kiderült, hogy a fal tiszta penész, az ingatlannak nincs beton alapja. Utólag már értette, miért volt mindig sarkig nyitva minden ajtó-ablak, mikor odamentek többször is megnézni a házat – a penészszagot szellőztették ki.

Ebben az ügyben árleszállítást tudtunk kérni, de nyilván megelőzhető lett volna a bosszúság megfelelő körültekintés mellett.

Az elején még remek üzletnek tűnt, ám a végén csak a hideg vizes borogatás és a nyugtatók tudták enyhíteni a sokkot.

Családi ház vásárlása esetén elengedhetetlennek tartom a térképmásolatba való betekintést.
Sok esetben előfordul, hogy a telken olyan épület is található, ami nincs feltüntetve az ingatlan-nyilvántartásban, és az nem csak építéshatósági bonyodalmat tud okozni, hanem egy hitelfolyamatot is meg tud akadályozni.

Kimegy az értékbecslő a kezében lévő tulajdoni lappal és térképmásolattal, meglátja a fel nem tüntetett garázst, gazdasági épületet, stb és kérdi „mi ez?”. Azt tudni kell, hogy kedvezményes hitelt kizárólag lakóépületre adnak. Ha az ingatlan vételára x forint, és a helyszínen „feltűnik” rajta egy melléképület, ennek meg kell határozni az árát, és azt a vételárból levonni. Mindjárt kevesebb lesz a hitel fedezete, így előfordulhat, hogy kevesebb hitelt tud igényelni a vevő.

Arról nem is beszélve, hogy a NAV értékbecslése szintén nem várt költségeket okozhat (Pl CSOK esetén is csak a lakóház vásárlás mentes az illeték alól, a melléképület után fizetni kell)

Amikor az álom rémálommá változhat.

Hitelből finanszírozni kívánt vásárlás esetén előbb győződjünk meg arról, hogy hitelképesek vagyunk-e, illetve milyen mértékben.
Egy utólagos hiteligény elutasítás ugyanis maga után vonhatja azt, hogy az ingatlanra megfizetett foglalót elveszítjük.
Lehetőség szerint abban a konkrét bankban érdeklődjünk, ahol az igényt elő kívánjuk terjeszteni, mert eltérőek lehetnek a hitelfelvétel feltételei.

Hitelközvetítő (nem banki ember) közli az ügyfelemmel, hogy hiába van még elintézetlen széljegy a tulajdoni lapon, kötheti a szerződést, a hitelkérelem befogadható, elindítható, majd csak folyósításig kell, hogy meglegyen a széljegy elintézése. A szerződés megköttetett.
Bevitte a bankba a vevő a szerződést, ahol közölték, hogy nem tudják befogadni a kérelmet, hiszen van az ingatlanon egy elintézetlen széljegy.

Sajnos a félretájékoztatás indoka feltehetően a jutalék miatt történt….


Amennyiben ingatlan joggal kapcsolatos kérdése lenne, vagy ügyvédi tájékoztatásra lenne szüksége, akkor az alábbi szövegre kattintva tovább tud lépni, hogy időpontot foglaljon ingatlanjogi szakértönkhöz.